Jak spát v těhotenství? Zvolte správnou polohu

24.04.2020 15:56

Těhotenství symbolizuje krásné období v životě každé ženy. Bohužel se s ním však pojí i některé komplikace, které mohou ovlivnit váš život. Jednou z nich je právě nespavost. V našem článku zjistíte, jaká poloha při spánku je v těhotenství nejvhodnější. Prozradíme vám, jak ráno správně vstávat z postele, abyste uvolnila páteř a co můžete udělat pro to, abyste omezila chrápání v těhotenství. 

Jakou polohu při spánku v těhotenství zvolit

S rostoucím bříškem přestávají těhotné ženě vyhovovat ty polohy při spánku, které ještě nedávno preferovala. První měsíce možná budete spát stejně, jak jste zvyklá. Postupem času však své návyky budete muset mírně upravit. Jaké polohy při spánku v těhotenství jsou vhodné a kterým se raději vyvarovat?

Ideální je poloha na boku

Poloha na boku je podle nejrůznějších studií považována za vůbec nejlepší možnou, a to jak v těhotenství, tak i mimo něj. Polohu si pochvalují i těhotné ženy, které trápí chrápání. Během spánku byste měla pravidelně střídat pozici na levém a pravém boku, aby to bylo pohodlné pro vás i miminko.

Především v průběhu třetího trimestru se přitom doporučuje spánek na levém boku. V této poloze se totiž živiny lépe dostávají přes placentu k dítěti a zároveň odlehčujete svým ledvinám. 

Abyste ulevila svým zádům, můžete si břicho v této poloze podepřít polštářem, případně umístit polštář mezi kolena. 

Polohu na zádech volte jen na začátku

Pokud rády spíte na zádech, v těhotenství budete muset tuto polohu dříve nebo později omezit. S rostoucí váhou bříška totiž hmotnost dělohy tlačí na záda, což se může projevit bolestí svalů a poruchami krevního oběhu. Docházet může i ke snížení krevního tlaku a nepříjemným pocitům nevolnosti. 

Poloze na zádech se v pokročilém stádiu těhotenství raději vyhýbejte. 

Spaní na břiše se raději vyvarujte

Nejméně vhodnou polohou pro spánek v těhotenství je poloha na břiše. Jakmile je miminko a tím pádem i břicho větší, bude pro vás taková poloha nepříjemná. Tlačením na břicho byste navíc mohla plodu neúmyslně ublížit. 

Skvělou oporu vám v těhotenství poskytne speciální kojící polštář. Ten si můžete umístit pod hlavu a zároveň jím podepřít břicho, případně si jej vložit mezi kolena. 

Jak vstávat z postele a uvolnit páteř

Špatné vstávání z postele může zatěžovat vaši páteř. Snadno si totiž můžete natáhnout své svaly, což se projeví jejich bolestí.

A jak by tedy mělo správné vstávání vypadat? Nejprve je třeba se v klidu protáhnout a přetočit se na bok. Následně spusťte nohy na zem z postele, pomalu zvedněte svoji horní část těla a zároveň se opírejte rukou o matraci. Chvíli seďte a až poté vstaňte, aby se vám nezamotala hlava. 

Vstávání z postele usnadňuje i správně zvolená výška postele, která by měla být přibližně 55 cm od podlahy. Samozřejmě však záleží na vaší konkrétní výšce.

Jak se zbavit chrápání v těhotenství

Nejrůznější statistiky se shodují v tom, že chrápání je častější u mužů než u žen. Dámy s ním ale obvykle mají problémy právě v těhotenství. Otékání různých částí těla při čekání miminka totiž může způsobovat zúžení dýchacích cest, které se projeví právě chrápáním. 

A jak si pomoct? V prvé řadě zvolte správnou polohu při spánku. Ideální je poloha na boku v kombinaci se správným polštářem, který by měl dostatečně vyvýšit vaši hlavu a zprůchodnit tak dýchací cesty. Nezapomínejte ani na dodržování pravidel spánkové hygieny a spěte v dostatečně větrané místnosti. 

Nespavost v těhotenství: proč se objevuje?

S určitou mírou nespavosti v těhotenství je potřeba počítat. V prvním trimestru ji způsobují především časté nevolnosti. Těhotné ženy mají rovněž velmi často potřebu spát přes den, a poté nemohou pořádně zabrat v noci. 

Ve třetím trimestru vás mohou potkat křeče, bolesti zad a nepříjemné pálení žáhy. Výjimkou není ani velký tlak dělohy na močový měchýř, který způsobuje častou potřebu navštěvovat v noci toaletu. 


Špatný spánek v těhotenství je zcela normální. Nemusíte proto mít obavy o své zdraví. Doporučujeme pochopitelně dodržovat správnou spánkovou hygienu, spát na kvalitní matraci a vyhýbat se stresovým situacím. Myslete na to, že dříve nebo později potíže odezní a vy se budete moct těšit z narozeného potomka.

Zpět

Anketa

Chodíte pravidelně na gynekologické prohlídky?

Celkový počet hlasů: 244

© 2009 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webu zdarma s WebnodeWebnode